Prostitutie - 1900 - 19990000.0011

 

 Literatuur

 

- Stemvers, F.A., Meisjes van Plezier. De geschiedenis van de prostitutie in Nederland. Weesp (Fibula/Van Dishoeck), 1985 [172 blz. ISBN 90.228.3756.4]. Hierin "De 20ste eeuw": blz. 77-160.

- Wouda, Sophia, "Het vergeten verhaal van de 'asocialen'en hun zwarte driehoek". In: Trouw, 02-02-2022, blz. 11 ("Zo'n 2700 Nederlanders zijn door de nazi's bestempeld als 'asociaal' en op transport gezet. De meesten waren arm, dakloos of werden verdacht van kleine criminaliteit." In de Duitse concentratiekampen waren de joden herkenbaar aan hun jodenster. Minder bekend is een andere gestigmatiseerde groep, die herkenbaar was aan een zwarte driehoek op hun kampkleding. In 2019 is het Vrijheidsmuseum in Groesbeek begonnen met onderzoek naar deze groep. Onderzoeker Rense Havinga: "De nazi's zagen deze 'minderwaardigen' als erfelijk belast." Het vrijheidsmuseum opent op 02-02-2022 een tenstoonstelling en dan wordt het bijbehorende boek gepresenteerd.
"Door mensen asociaal te noemen, werden zij niet gezien als mensen met pech, maar als een groep die een probleem vormde voor de samenleving." Ze waren dus 'potentieel crimineel'. "Sommige van die vooroordelen - dat werklozen lui en werkschuw zijn - bestaan volgens Havinga nog steeds." In Duitsland was de vervolging van 1933 tot 1945. In Nederland was de vervolging minder fel dan in Duitsland, maar hier heeft "de Preventie Politie in Brabant en Limburg actief jacht gemaakt op 'bedelaars, landlopers, zwarthandelaren en ander gespuis'." Dat 'asociale' werd ruim opgevat: langdurig werklozen, alcoholisten en zo'n 70 vrouwen die sexwerker waren of ervan verdacht werden op een Duitse soldaat een soa overgebracht te hebben, werden tot die groep gerekend. De oplossing zagen de Duitsers in steriliseren, naar een kamp sturen of vermoorden. In de kampen hielp de zwarte driehoek bij het verdeel-en-heers-beleid, de dragers ervan werden ook door andere gevangenen als minderwaardig gezien. "Deze mensen is verschikkelijk onrecht aangedaan, die verhalen moeten verteld worden.")